Cataclysm: A Second World War

Cataclysm: A Second World War

Cataclysm on mielenkiintoinen peli, joka toisen maailmansodan sijaan melkeinpä asettuu vain samaan aikakauteen. Riippuen skenaariosta, pelitapahtumat tulevat todennäköisesti olemaan radikaalisti erilaiset kuin todellisuudessa. Jos hakusessa on vahvasti historiallinen maailmansotapeli, ei Cataclysm välttämättä ole oikea vaihtoehto. Parempana vaihtoehtona tällöin voisi olla Euroopan kattava Unconditional Surrender (GMT), tai iso paketti The World at War (GMT) joka sisältää sekä Euroopan että Tyynenmeren teatterit.

Jos taas pienimuotoinen hiekkalaatikkoilu kiinnostaa kannattaa lukaista tästä miten Cataclysm etenee, ja mikä on pelin se ns. Pihvi.

Perusidealtaan Cataclysm on yksinkertainen peli. Osapuolille jaetaan valtion sotapoliittisen tilanteen mukaiset pelimerkit (rauhanaikana vähemmän, mitä lähempänä totaalista sotaa, merkkejä saa enemmän kiertoon), jotka sisältävät armeijoita, laivastoja, lentueita, poliittisia toimintoja (lippuja) sekä offensiivejä. Lippuja käytetään pääosassa poliittisiin toimintoihin, vaikuttamaan liittolaisiin sekä maan sisäiseen tilanteeseen. Offensiivit mahdollistavat hyökkäykset ja kuvaavat kaikkea logistista toimintaa liittyen armeijoiden ylläpitoon.

Valtiot keräävät kartalta kiinteitä ja kertakäyttöisiä resursseja jotka käytetään hallintavaiheessa aiemmin mainittujen yksiköiden ja merkkien hankintaan. Lopulta kaikkien maiden hankitut pelimerkit laitetaan yhteen kippoon josta toimintavaiheessa yksi kerrallaan merkit nostetaan ja ratkaistaan. Yksi pelimerkki kerrallaan on mahdollista laittaa “reserviin”, jonka voi käyttää halutessaan joka kerta ennen kuin pelimerkki nostetaan kiposta. Näin on mahdollista vaikuttaa pelivuoron aikaiseen “sattumanvaraiseen” järjestykseen.

Tästä resurssienhankinnan ja nappuloiden panostamisen kierrosta syntyy mielenkiintoinen ja jännittävä strategiapeli, joka ei todellakaan ole joka pelikerralla samanlainen. Pelimerkkien määrään ja käyttömahdollisuuksiin vaikuttaa pelissa useampikin asia joka saattaa ensialkuun vaikuttaa hieman hankalalta. Moni arvostelija onkin pelissä haasteeksi esittänyt monet poikkeussäännöt. Suurin osa näistä toki on varsin järkeenkäypiä jo ensimmäisen pelivuoron jälkeen. Pakko kuitenkin sanoa että meidän lyhyellä tsekkauksella vaikuttaisi aika hankalalta pelata peliä selaamatta ohjekirjaa. Onneksi pelissä on mukana hyvät pelaaja-avut jotka helpottavat lumipalloefektin hallintaa. Boardgamegeekistä ei kovin montaa jälkikäteen tehtyä läpyskää löydy, joten yleinen konsensus näistä mukana tulevista apulehdistä on ilmeisen positiivinen.

Peli kattaa sekä Euroopan että Tyynenmeren teatterit. Karttoja on kaksi joten pelitilanne voi keskittyä vain toiseen. Peliä voi pelata 2-5 henkilöä, ja yksinpelikin onnistuu kohtuullisen miellyttävästi, sillä kupista nostettavat nappulat pitävät valinnat yllättävinä. Pelin kesto on skenaariosta riippuen (kokeneilla pelaajilla) 1,5-10 tuntia.

Jos Risk, Axis & Allies tai vaikka Diplomacy alkaa olla läpikoluttu ja kaipaa jotain lisää, on Cataclysm erinomainen valinta.


Jani

Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.