Advanced Squad Leader

Advanced Squad Leader

Advanced Squad Leader on taktisen tason sotapeli kahdelle pelaajalle (pääosin kahdelle, vastuuta oman puolen joukoista voi jakaa jos haluaa). Pelissä komennetaan jalkaväen ryhmiä (n. 10 miestä) ja yksittäisiä ajoneuvoja. Pelissä on skenaarioita joissa kuvataan yhtä taistelua tai osaa siitä. Yksi kartan ruutu, heksa, vastaa n. 40m:n matkaa. Monet pitävät sitä vaikeimpana kaikista sotapeleistä. Peli sisältää toki lähes tuhat sivua sääntöjä, mutta sääntöjen laajuus ei korreloi mielestämme suoraan “vaikeuteen”. Advanced Squad Leaderin pohja on 80-luvun pelaamisessa ja tietyllä tavalla jopa roolipeleissä. Sääntöjä on paljon siksi, että lähes kaikki tilanteet ja toiminnat toisen maailmansodan kentältä koitetaan ottaa huomioon. ASL -sääntökirja onkin lähinnä referenssikirja jota ei kyllä muutamaa ensimmäistä osaa lukuunottamatta kannatakaan läpi lukea. Jos kärsivällisyyttä riittää, voi tarvittavat ohjeet hakea sääntökirjasta pelaamisen aikana, kun tilanne sitä vaatii. Pelin taktinen skaala myös helpottaa. Taistelutanner on helpompi kuvitella ja yksittäisten ajoneuvojen ja ryhmien liikkeet helpompi sisäistää, kuin usempituhatpäisen armeijakunnan liikkeet ja sen haasteet.

Pelaamisen aloittaminen vaatii muutaman perustuotteen. Edullisimmillaan ASL:n saloihin pääsee käsiksi suosituilla Starter Kiteillä. Starter Kit 1 esittelee jalkaväen ja heitä koskevat säännöt. Starter Kit 2 tuo lisäksi mukaan tykistön (sekä pelilaudalla, että sen ulkopuolella olevan järeän tykistön). Starter Kit 3 opastaa panssarivaunujen ja muiden ajoneuvojen toimintaan. Starter Kitit ovat jokainen oma pelinsä, eikä esim. Starter Kit 2 vaadi että omistat ykkösen.

Toinen vaihtoehto on sukeltaa suoraan “isoon” ASL:n. Tällöin tarvitset vähintään ohjekirjan (joko taskuversion tai ison kansion) sekä Beyond Valor -modulin. Beyond Valor keskittyy itärintaman taisteluihin. Paketti sisältää saksalaiset ja venäläiset itärintaman sotajoukot vuosilta 1939-1945 sekä jonkin verran suomalaista jalkaväkeä. Jo tässä paketissa on pelattavaa enemmän kuin moni ehtii pelata. 

Moduleita on julkaistu useita ja ne sisältävät karttoja ja muiden maiden ja näyttämöiden sotajoukkoja. Usein seuraava hankittava moduli on Yanks! joka sisältää Yhdysvaltojen Eurooppaan lähettämät joukot. Yanks ja Beyond Valor yhdessä mahdollistavat läntisen Euroopan taistelujen läpikäyntiä.

Historialliset modulit, kuten meiltä löytyvä Hatten in Flames, keskittyy tiettyyn taisteluun ja siellä taistelleisiin joukkoihin. Näissä usein vaatimuksena on tietyt ASL -modulit. Mm. Hatten in Flames vaatii modulit Beyond Valor sekä Yanks!.


-Jani

Wanha LiittoKommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.